perjantai 11. maaliskuuta 2011

Ihmisen paras ystävä

Maanantaina 7.3 Yle TV1 esitti dokumentin ”Koiran salainen elämä.”  Tänään sain vihdoinkin aikaiseksi katsoa kyseisen ohjelman ja innostuin testaamaan muutamaa temppua Ainolla.

Dokumentissa kehutaan koiran viestinnällisiä kykyjä ja ominaisuuksia toimia yhteistyössä ihmisen kanssa. Tutkijat olivat testanneet yksinkertaisilla kokeilla, miten esimerkiksi simpanssit ja koirat reagoivat ihmisen ilmeisiin ja ruumiinkieleen. Jos piilotamme herkkupalan esimerkiksi kupin alle ja osoitamme tätä sormellamme, koirat olettavat kupissa olevan jotain. Tässähän ei tietenkään sinänsä ole mitään ihmeellistä. Mielenkiintoista on kuitenkin se, etteivät simpanssit tajua osoittamisen tarkoittavan herkkua kupin alla. Suorastaan huokaisin helpotuksesta, kun kokeilin samaa Ainon kanssa ja koira tajusi mitä ajatuksella hain. 

Mediassa on ollut jonkun verran esillä bordercollie Betsy, jonka väitetään olevan yksi maailman fiksuimmista koirista. Olin jo aikaisemmin nähnyt juttuja ihmeellisestä Betsystä, joten koiran esiintyminen dokumentissa ei ollut yllätys. Koiran ajatuksenjuoksua on äärimmäisen kiintoisaa seurata. Betsy osaa yli 300 eri käskyä ja pystyy noukkimaan erilaisten esineiden joukosta pyydetyn lelun. Uskomatonta. Keskiverto koira osaa noin 15 käskyä. Parasta on se, että tämä niin sanottu ihmekoira pystyy myös tunnistamaan esineen valokuvasta ja yhdistämään sen todelliseen esineeseen.  Tämä vastaa ihmislapsen kehitysprosessissa vaihetta, jossa lapsi pystyy irrottamaan esineen idean varsinaisesta esineestä. Hiukan tarkennettuna siis esine alkaa edustaa jotain itselleen ulkopuolista asiaa, mielikuvaa. Myöhemmin esine muuttuu kuvaksi ja sanaksi.  Älyllisesti koira on siis noin 2-vuotiaan lapsen tasolla.

Dokumentin jälkeen päätin kokeilla, pystyykö oma koiramme tuomaan kahden lelun joukosta pyydettäessä oikean. Eihän se oikein onnistunut. Ensinnäkin Ainolla on äärimmäisen lyhyt pinna. Toiseksi Aino rakastaa niin paljon juustoa, että se ei pystynyt keskittymään muuhun kuin mahdolliseen palkintoon. Muutaman kerran koira toi pallon, mutta voi olla, että tämä oli pelkkää moukan tuuria. Ajattelin vetreyttää Ainon aivolihaksia ja jatkaa harjoittelua. Shetlantilaisemme ei kuitenkaan omaksu asioita yhtä nopeasti kuin ihmekoira Betsy, mutta sitkeällä harjoittelulla Aino oppii ehkä vielä tuomaan sen pallon muutamien lelujen joukosta.

Ohjelma on nähtävissä Yle areenalla.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli kultsi vielä pari vuotta sitten js sillä teetätimme mm. juuri tuollaisia temppuja, että laitoimme lattialle kasan tavaraa ja sieltä piti tuoda se oikea :D Milalla oli myös kauhea tarve aina nostella tavaroita jos ne tippuivat. Raskaana ollessa se oli mukavaa, kun kumartelu oli hankalaa :D Koirat on kyllä niin ihania! Ja kauhea koirakuume onkin kyllä meidän perheellä päällä :)

    VastaaPoista
  2. Tanja: Meidän koira on niin hätäinen, että on kestänyt todella kauan, että se on tajunnut jutun jujun. Toisaalta Ainolla on ikää vasta se 1,5 vuotta, joten onhan se vielä hyvin lapsellinen ja kärsimätön. :) Haaveilen jo jos tuo neiti jonain päivänä keräisi tavarat lattialta minun puolestani. :D Iloahan elämisistä on, joten ihanaa kun tuo karvapallo vipeltää kannoilla. :)

    VastaaPoista

Kiitos ja kumarrus kommentistasi. :)